Sunt förnuft om kalorier

Att äta är något som vi alla behöver för att mäkta med vår vardag. Men vad många inte tänker på är att vi alla är olika och därför behöver olika mycket mat. Stoppar vi i oss fler kalorier än vad vi förbränner så förvandlas snabbt överskottet av kalorier till ett Michelindäck runt midjan som guppar likt en hungrig sälunge på öppet vatten där vi vaggar fram längs trottoaren.

Sunt förnuft kalorier

Vissa försöker sig på olika dieter för att komma till rätta med sin vikt, andra räknar varje liten kalori de stoppar i sig för att på så sätt ha fullständig kontroll över kropp. Fetma är den nya folksjukdomen och haussen för de följdsjukdomar som den skapar vet inga gränser.

Vill du ha diabetes i julklapp och få leva resten av livet med att pumpa in insulin i armvecket? Varsågod, låt dig luras av dina förrädiska smaklökar och ta en kaka till. Hjärtinfarkt? Absolut, en person med fetma lider 81 % större risk att drabbas så du kan lika gärna boka in din begravning redan nu. Då får du i alla fall äta vad du vill utan att ha dåligt samvete över hur många kalorier du stoppar i dig.

Jag menar inte att man skall ignorera kalorierna och frossa i fet mat och socker. Sådant skapar ett beroende på samma sätt som alkohol förgiftar din själ vid överkonsumtion. Nej, vad jag menar är att man kommer långt med sunt förnuft och att en högre livskvalitet kan nås med hjälp av självdisciplin vad gäller sina matvanor.