Kalorier i pizza

”Alla kalorier i pizza är inte skadliga” säger en pizzabagare till mig. Jag kommer ihåg när jag praoade på pizzeria i Linköping under min högstadieperiod. Det var fantastiska veckor. Jag luktade pizza hela dagarna, och fick göra min egen pizza varje dag. En fråga som jag kanske borde ställt mig tidigare är hur kalorier i pizza egentligen påverkar min vikt och hälsa. Det fanns inte många att fråga om detta, och pizzabagarens svar som jag ni ser ovan är inte ovanligt. Att man tror att pizza egentligen är ganska nyttigt är en myt som måste krossas. Och nu ska det ske.

Kalorier i pizza

Anledningen till pizzans ytterst onyttiga karaktär är att den är fylld med ost. Ost ost ost ost. Och ost är en av de mest onyttiga sakerna vi kan stoppa i vår mun, enligt Maria Andersson på Viktväktarna. ”Ost är kanske det mest skadliga som vi kan utsätta vår kropp för. Det är lätt att stoppa i sig, men mycket svårt att få bort när det väl lagt sig midjan eller låren” säger hon. Dock får hon mothugg av nya rön som istället varnar för mängden socker som vi stoppar i oss. Mot detta säger hon: ”Det är egentligen ganska enkelt, vi måste göra av med mer kalorier än vad vi stoppar i oss. Ost och fett innehåller stora mängder kalorier som kräver maraton-avstånd i löpning för att bli av med. Jag vet inte hur det är med dig, men jag springer sällan maratonlopp” säger hon med en gliring i ögat. ”Kalorier i pizza är bland de värsta kalorierna, då det oftast handlar om ost och olja” avslutar hon med att slå fast.

Kalorier och protein i olika pizzor

En pizza varierar i storlek mellan 350 till 500 gram. Beroende på vilken topping pizzan har så skiljer sig kalori- och proteininnehållet något, men som vi skrivit ovan är den stora ”boven i dramat” just osten. Nedan har vi en tabell på kalori- och proteininnehållet i några olika pizzasorter, beräknat på en pizzastorlek på cirka 400 gram.

 

PizzasortKalorierProteiner
Margherita90033
Frutti di mare103065
Vegetariana70030
Capricciosa107060

Värdena ovan ska ses som enbart indikativa – det är väldigt svårt att ge ett exakt besked då det beror på hur mycket pålägg pizzabagaren lägger ut, och hur stor han gör pizzan. Se det i stället som en pekpinne på att en vanlig pizza täcker upp hälften (eller mer) av det dagliga rekommenderade kaloriintaget! Pizza är gott, och visst kan man unna sig en pizza någon gång då och då, men låt det inte bli en vana.