8 lätta sätt att gå ner i vikt

Gå ner i vikt utan att banta? Det är inte för bra för att vara sant! Dessa enkla men effektiva förändringar kan verkligen hjälpa dig gå ner i vikt.

1. Lär dig att läsa etiketter
När man vill gå ner i vikt är det viktigt att uppmärksamma livsmedelsmärkningen. Annars är det omöjligt att hålla koll på kalorierna. Du bör veta hur man hittar matens kaloriinnehåll och portionsstorlek. Att jämföra etiketter mellan olika livsmedel och drycker är avgörande för att göra de hälsosamma val som krävs för att gå ner i vikt.

2. Smarta mellanmål
Du kan hjälpa till att förhindra hetsätande och upprätthålla blodsockernivån genom att äta något ungefär var tredje timme. Om du blir allt för hungrig kommer det att inverka negativt på din förmåga att välja hälsosam mat och kontrollera portionsstorleken. Sträva efter ett hälsosam, tillfredsställande mellanmål, till exempel ett äpple och någon mindre fet ost. Äta mer kan tyckas motsägelsefullt, men smart småätande hjälper dig gå ner i vikt.

Kalorier
3. Ät mer korn och fibrer
Fullkorn, frukt och grönsaker ger inte bara näring som förbättrar din hälsa och minskar risken för sjukdomar, de kan också hjälpa dig att gå ner i vikt. De är naturligt kalorifattiga, så du kan äta mer av dem och lämna mindre utrymme i din kost för mindre hälsosamma livsmedel. Dessutom, fiber hjälper dig att känna dig mätt längre, vilket hjälper dig att kontrollera storleken på dina portioner och undvika att äta för mycket.

4. Ät lagom, lagom ofta
Ett av de sämsta sätten att gå ner i vikt? Att hoppa över måltider. Många människor tror att genom att de kan minska sitt kaloriintag genom att hoppa över måltider. Men man kommer tvärtemot att vara mer benägen att överäta eller hetsäta om man inte äter regelbundna måltider. Dessutom kan kroppen gå in i ”svält-läge” om inte man äter tillräckligt, så att man behåller sin vikt eller till och med går upp i vikt istället för att gå ned i vikt.

5. Drick mycket vatten
Vatten hjälper dig gå ner i vikt på flera sätt. Att byta drycker med mycket kalorier såsom såsom läsk mot vatten gör att du undviker hundratals kalorier. Man bör inte vänta med att dricka vatten tills man känner sig törstig eftersom törst kan förväxlas med hunger, så att man istället äter för mycket. En god vätskenivå förbättrar din känsla av välbefinnande, vilket kommer att öka din motivation att gå ner i vikt.

6. Rör på dig
Det är nästan omöjligt att gå ner i vikt utan att träna regelbundet. Börja dagen genom att ta en rask promenad eller cykla. Arbeta dig upp från 10 minuter till 30-40 minuter om dagen, de flesta dagar i veckan, och du bör se resultat inom några veckro. Dessutom ökar träning din ämnesomsättning, vilket gör det ännu enklare att gå ner i vikt.

7. Kontrollera storleken på portionerna
Att mäta mängden mat kan verka tråkigt, men det kommer visa sig ovärderligt i dina ansträngningar att gå ner i vikt. Börja med att jämföra din normala portionsstorlek med en sk standadportion. Du kanske upptäcker att du vanligtvis konsumerar två eller tre gånger den rekommenderade mängden.

8. Skriv ner det
Vad är det första jag tror att alla som vill gå ner i vikt bör göra? Att föra en matdagbok. Allt du behöver göra är att skriva ned vad, när och hur mycket du äter i en anteckningsbok. En matdagbok ger dig en klar bild av din nuvarande matvanor så att du kan identifiera de ändringar du behöver göra för att gå ner i vikt.